SSL(Güvenli Ödeme)

Havayolları Bilet sitesi SSL Sertifikası ile korunmaktadır. Sitemizden 3D Güvenli Alışveriş yapabilirsiniz. Tüm müşteri bilgileri koruma altındadır.

Ssl (Secure Socket Layer) nedir?

Ssl internet'te ortamında yine çok görüdüğümüz kavramlardan biridir. Ssl'in açılımı Secure Socket Layer'dır. Türkçe anlamıysa güvenli giriş katmanıdır.

SSL kişisel gizlilik ve güvenilirlik sağlayan, network üzerindeki bilgi transferi sırasında bilginin bütünlüğü ve gizliliği (data protection) için sunucu ile istemci arasındaki iletişimin şifrelenmiş şekilde yapılabilmesine imkan veren bu sayede gizliliğinin ve bütünlüğün korunmasını sağlayan Netscape tarafından geliştirilmiş bir güvenlik protokolüdür diye tanımlayabiliriz.

SSL protokolü bütün yaygın web sunucuları (sunucu) ve tarayıcıları (browser) tarafından desteklenen bir protokoldür. SSL, standart bir algoritmadır. Milyonlarca web sitesinde güvenli veri iletişimi için kullanılmaktadır. SSL fonksiyonun çalışabilmesi için sunucu tarafında bir anahtar ve istemci tarafında çalışacak bir sertifikaya ihtiyaç duyulmaktadır.

SSL protokolünün özellikleri nelerdir?

1- Bağlantı gizlidir.

2- Gelen verinin kodlaması ve şifreyi çözmesi esnasında güvenlik ve gizliliği sağlar.

3- Haberleşen uçların kimlikleri doğrulanabilir.

4- Doküman arşivi oluşturulmasını kolaylaştırır.

5- Bağlantı güvenilirdir. Mesaj akışı, mesajın bütünlüğünün kontrolünü de içerir.

6- Veriyi gönderenin ve veriyi alanın doğru yerler olduğunu garanti eder.

7- İletilen dokümanların tarih ve zamanını doğrular.

Hangi tarayıcılar Ssl protokolünü desteklemektedir?

Netscape Navigator, microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera gibi modern web tarayıcılar SSL Protokolü' nü desteklemektedir.

Bir web sitesinin güvenli olup olmadığını nasıl anlarım?

İşlemler sürecinde, güvenli bir sitede olduğunuzu anlamak için iki şeye dikkat etmeniz gerekmektedir: Bunlardan biri, browserınızın altında bulunan bir anahtar ya da kilit simgesidir. Buna ek olarak içinde bulunduğunuz sayfanın adresinin başındaki http://, https:// olarak değişir. Bunlar, güvenli bir alanda olduğunuzun göstergesidir. Özellikle tarayıcılarda ssl kullanılan web sitelerine girdiğinizde adres satırı yeşil renge döner bu olaydan dolayıda güvenli bir yerde olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.

Ssl nasıl çalışır?

SSL Public Key/Private Key adı verilen anahtarların kullanımına dayalı bir kodlama yöntemine dayalıdır.

SL kodlama için iki adet anahtar bulunmaktadır. Bu anahtarlar, dijital ortamda kodlanmış yazılımlardır. Bir anahtarın kitlemiş olduğu veriyi, sadece diğer anahtar açabilir. Anahtarlarınızı yarattıktan sonra (SSL default olarak bu işlemi yapmaktadır, sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur), anahtarlardan biri (private key) sizde kalır. Diğer anahtar (public key) ise, bağlantı kurmak istediğiniz kişilere gönderilir.

Dışarıdan sizinle iletişime geçmek isteyen kişi, public key’i kullanarak mesajı güvenli bir şekilde size gönderir. Veri, size ulaşmadan, transfer sırasında veriye ulaşılsa bile, şifrenin çözülmesi için sizde bulunan private key gerekecektir. SSL türüne göre 40 bit veya 128 bit şifreleme kullanılmaktadır. Bu karmaşıklıktaki şifrelemenin çözülmesi ileri tekniklerle dahi çok zaman alacaktır. Kısaca SSL veri alışverişi yapan bilgisayarların, herhangi bir kişinin veriye müdahale etmesini önleyerek, sadece veri alışverişi yapan bilgisayar arasında, güvenli bir şekilde verinin aktarılmasını sağlar.